Urszula
Ochnik *)
ENZYMY I ICH UDZIAŁ
Enzymy,
fermenty, jest to grupa białek działających w komórkach i płynach ustrojowych
żywych organizmów jako biokatalizatory reakcji biosyntezy i rozkładu; ostatnio
odkryto, że niezależnie od białek aktywność biokatalityczną wykazują również
cząsteczki kwasów rybonukleinowych.
Enzymy mogą być zbudowane z samego białka (np. trypsyna, ureaza, rybonukleaza),
jednak w większości składają się z części białkowej ( apoenzym)
i niebiałkowej (małocząsteczkowe związki nieorganiczne, atomy metali, pochodne
witamin) tzw. grup prostetycznych i koenzymów.
Koenzymy
spełniają rolę przenośników elektronów, atomów lub grup chemicznych. Biorą
one udział w 2 kolejnych reakcjach enzymatycznych: w pierwszej pobierają
z jednego substratu grupę chemiczną, w drugiej oddają ją drugiemu substratowi,
odtwarzając się w pierwotnej postaci, po czym proces się powtarza; połączenie
koenzymów z przenoszoną grupą chemiczną odznacza się dużą reaktywnością.
Dzięki cykliczności procesu przenoszenia koenzymy mogą występować w żywej
komórce w ilościach równoważnych ilościom enzymów, choć reagują z substratami
stechiometrycznie. Trwałość połączenia apoenzymu w koenzymami jest różna;
jeśli koenzym łatwo dysocjuje, reakcje przenoszenia grup chemicznych na
koenzymy i z koenzymów katalizuje układ złożony z 2 enzymów o wspólnym
koenzymie; jeśli koenzym jest związany z enzymem trwale, enzym ten katalizuje
kolejno obie reakcje.
Enzymy katalizują reakcje termodynamicznie możliwe, zmniejszając jedynie energię aktywacji cząsteczek substratu, czyli energię niezbędną do przebiegu reakcji; przyspieszają dzięki temu osiągnięcie stanu równowagi reakcji (dla powiększenia rysunku kliknij na nim myszą - dotyczy to wszystkich ilustracji). ![]() Wyróżniamy dwa typy mechanizmów łączenia się enzymu z substratem: -model klucza i zamka – gdzie enzym, tzn. jego miejsce aktywne, musi być dopasowany swoim kształtem do substratu by móc przekształcić go w produkt. Teoria ta jednak ma już tylko znaczenie historyczne ![]() ![]() Stała Michaelisa Km to wielkość liczbowa, określająca stężenie substratu (w molach na litr roztworu), przy którym szybkość reakcji enzymatycznej jest równa połowie szybkości maksymalnej, osiąganej przy wysyceniu enzymu substratem i niezależnej już od dalszego wzrostu jego stężenia. Model Michaelisa – Menten opiera się na następującej koncepcji katalizy enzymatycznej: ![]() Szybkość reakcji zależy nie tylko od stężenia enzymu i substratu, lecz także od: - temperatury (optimum działania enzymu zwykle mieści się w granicach 30–40°C),Istnieje wiele typów cząsteczek , które są zdolne do zakłócania aktywności danego enzymu. Każda cząsteczka działająca bezpośrednio na enzym w kierunku zmniejszenia jego aktywności katalitycznej jest określana jako inhibitor. Pewne inhibitory enzymów są normalnymi metabolitami komórkowymi, które hamują dany enzym w ramach naturalnej metabolicznej kontroli odpowiedniego szlaku. Inne inhibitory mogą być substancjami obcymi dla organizmu, takimi jak toksyny i leki, i w tym przypadku hamowanie enzymu może mieć działanie terapeutyczne , ale również letalne. Rozróżnia się dwa główne typu inhibicji : - nieodwracalną - odwracalną Inhibicję odwracalną można podzielić na: 1) kompetycyjnąInhibicja nieodwrcalna polega na wiązaniu się inhibitora i enzymu w sposób trwały , nieodwracalny, często tworząc wiązania kowalencyjne z resztami aminokwasów, znajdującymi się w miejscu aktywnym lub jego pobliżu i w ten sposób inaktywują enzym na stałe. W wiązaniu tym biorą udział reszty Ser i Cys mające , odpowiednio, reaktywne grupy -OH i -SH . Przykładem może być związek diizopropylofluorofosforan ( DIPF) , składnik gazów bojowych (soman) działający na układ nerwowy, reaguje z resztą Ser w miejscu aktywnym enzymu esterazy acetylocholinowej, nieodwracalnie hamując enzym i uniemożliwiając przekazywanie impulsów nerwowych. ![]() Przy dużych stężeniach substratu działanie inhibitora kompetucyjnego zostaje przezwyciężone , ponieważ duże stężenie substratu będzie z powodzeniem współzawodniczyć z cząsteczką inhibitora o wiązanie się w miejscu aktywnym. Nie nastąpi więc żadna zmiana w wartości Vmax enzymu , ale w obecności inhibitora kompetycyjnego zmniejsza się powinowactwo enzymu do jego substratu i dlatego wratośc Km wzrasta. Przykładem hamowania kompetycyjnego może być dehydrogenaza bursztynianowa. Enzum ten używa bursztyniany jako substratu i jest hamowany kompetycyjnie przez malonian, który różni się od bursztynianu posiadniem tylko jednej, a nie dwóch grup metylenowych. ![]() ![]() ![]() Efektu inhibitora niekompetycyjnego nie można przezwyciężyć przez zwiększanie stężenia substratu i dlatego zmniejsza się wartość Vmax . W inhibicji niekompetycyjnej powinowactwo enzymu do substratu pozostaje nie zmienione, a więc wartość Km nie zmienia się . Przykładem inhibicji niekompetycyjnej jest działanie pepstatyny na enzym reninę . ![]() Międzynarodowa jednostka enzymu (U) jest to taka ilość enzymu, która katalizuje przekształcenie 1 mikromola substratu w ciągu 1 min w temp. 30°C przy nasyceniu enzymu substratem i przy optymalnym pH dla jego aktywności. Oprócz enzymów z jednym centrum aktywnym mamy także enzymy allosteryczne. Są to związki mające więcej niż jedno miejsce aktywne, które to miejsca kooperatywnie wiążą cząsteczki substratu, dzięki czemu związanie substratu w jednym miejscu aktywnym indukuje w enzymie zmianę konformacyjną, zmieniającą powinowactwo do substratu w innych miejscach aktywnych. Ten typ enzymów może występować w formie białka złożonego z wielu podjednostek, z których każda ma miejsce aktywne. Poza tym enzymy allosteryczne mogą być kontrolowane przez cząsteczki efektorowe (aktywatory i inhibitory), które wiążą się do innych miejsc niż miejsca aktywne i zmieniają szybkość aktywności enzymatycznej. Enzymy
wykazują rozmaitą swoistość katalitycznego oddziaływania na substraty.
Niektóre reagują tylko z jednym związkiem, inne są mniej swoiste i działają
na określoną grupę związków; swoistość enzymu zależy od budowy substratu,
który musi zawierać wiązanie ulegające atakowi danego enzymu oraz grupę
funkcyjną (lub grupy funkcyjne) umożliwiającą odpowiednie połączenie się
enzymu z substratem i zapoczątkowanie katalizowanej reakcji.
Podstawą klasyfikacji enzymów, wprowadzonej 1961 przez Komitet Enzymowy Międzynarodowej Unii Biochemicznej, jest rodzaj katalizowanej reakcji. Poszczególne klasy obejmują enzymy katalizujące następujące reakcje: 1) oksydo-redukcji ( oksydoreduktazy)Wszystkie nazwy systematyczne i większość potocznych nazw enzymów mają końcówkę -aza (amylaza, peptydaza, transferaza itd.). Enzymy są wykorzystywane w przemyśle do prowadzenia różnego rodzaju fermentacji, w lecznictwie służą jako leki (pepsyna, streptokinaza) Oznaczanie
różnych enzymów w tkankach i płynach fizjologicznych odgrywa rolę w diagnostyce
lekarskiej. Brak lub niedobór pewnych enzymów lub zmiana ich aktywności
w wyniku zmiany ich budowy jest powodem wielu schorzeń (np. albinizm,
fenyloketonuria,
galaktozemia,
methemo-globi-nemia).
Literatura: AUTHOR
Stryer, Lubert (1938- ).
AUTHOR
Kafarski, Paweł.
TITLE
Enzymy
: nomenklatura i klasyfikacja : zalecenia Międzynarodowej Unii Biochemicznej
z roku 1964 dotyczące nomenklatury i klasyfikacji enzymów wraz z ich jednostkami
i symbolami kinetyki enzymatycznej / tł. z ang. pod red. Tadeusza Korzybskiego.
A.E.
Humphrey, N.F. Millis, S. Aiba, "Inżynieria biochemiczna"
Urszula Ochnik - studentka III roku Wydziału Chemii UW w roku akad. 2002/2003
|