Informator o studiach


UNIWERSYTET WARSZAWSKI

U.W. Wydział Chemii, ul. Pasteura 1, 02-093 Warszawa




60


Nazwa przedmiotu

Polimery i biomateriały


Nr / kod przedmiotu*


Semestr

1M

Rodzaj zajęć

Laboratorium kierunkowe


Liczba godzin
 na semestr      na tydzień

60      4

Liczba punktów

6


Prowadzący:

Kierownik: dr hab. Grzegorz Litwinienko
Pokój: 132     Tel: 333     email: litwin@chem.uw.edu.pl

Zakład dydaktyczny:


Zakład Technologii Chemicznej

Efekty kształcenia
i kompetencje:

Po zakończeniu zajęć studenci potrafią posługiwać się metodami analizy materiałów polimerowych oraz biomateriałów a także wykażą się umiejętnością syntezy / izolowania / oczyszczania materiałów i biomateriałów o znaczeniu przemysłowym. W szczególności studenci będą potrafili: wykonać syntezę polimeru, wyznaczyć masę cząsteczkową, zidentyfikować grupy funkcyjne, wyznaczyć ciepło i temperaturę przejść fazowych oraz wykonać analizę produktów termicznego rozkładu polimeru metodami chromatografii gazowej. Wykażą się umiejętnością izolowania i oczyszczania enzymów oraz sterowania bioprocesem.

Opis przedmiotu:

Ćwiczenia dotyczące otrzymywania i charakterystyki polimerów:

- oznaczanie masy cząsteczkowej polimerów,
- badanie produktów degradacji termicznej polimerów metodami chromatografii gazowej,
- synteza karbaminianów na katalizatorach palladowych,
- polimeryzacja styrenu kontrolowana rodnikami nitroksylowymi,
- badanie właściwości polimerów metodami analizy termicznej (skaningowej kalorymetrii różnicowej DSC, termograwimetrii TG) oraz metodami spektroskopowymi (IR),
- utylizacja tworzyw sztucznych (badanie możliwości recyklingu oraz pomiar wartości opałowej wybranych tworzyw sztucznych).

Ćwiczenia z chemii biomateriałów:

- zastosowanie chromatografii gazowej do badania składu lipidów i biopaliw,
- izolowanie i chromatograficzne oczyszczanie enzymów o znaczeniu przemysłowym
- sterowanie bioprocesem (proces ciągły z immobilizowanym biokatalizatorem),
- zastosowanie metod membranowych w bioprocesach (enzymatyczna hydroliza skrobi),
- enzymatyczna transestryfikacja lipidów,
- izolowanie i analiza ilościowa karotenoidów z wykorzystaniem wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC)
-oznaczanie zawartości tokoferolu w wybranych produktach pochodzenia naturalnego.

Wymagane podstawy:


-

Forma zaliczenia:

Zaliczenie na ocenę na podstawie średniej ocen uzyskanych z przygotowania teoretycznego, wykonania ćwiczenia i sprawozdania.

Uwagi:

-





Nadzór redakcyjny: dr hab. Andrzej Kudelski

Stronę oprac. Adam Myśliński