ZAINTERESOWANIA BADAWCZE

wolne rodniki, kinetyka, autooksydacja, przeciwutleniacze, lipidy, tłuszcze, flawonoidy, witamina E, efekty rozpuszczalnikowe

OPIS PROJEKTÓW  

BADANIA KINETYKI UTLENIANIA LIPIDÓW

Lipidy pełnią ważne funkcje w życiu organizmów - są cennym źródłem energii ale również są materiałem konstrukcyjnym błon komórkowych, stanowią składnik tkanki nerwowej i mózgu, są materiałem wyjściowym do syntezy prostaglandyn. Lipidy są niezbędnym składnikiem diety i wchodzą w skład większości produktów spożywczych, a ponieważ ulegają one względnie łatwo autooksydacji, ich stabilność oksydatywna jest parametrem którego nie można pomijać zarówno w kontroli jakości produktów spożywczych jak i w badaniach podstawowych.

Badania obejmują porównanie metod analitycznych standardowo stosowanych do pomiaru stabilności oksydatywnej lipidów i tłuszczów spożywczych, takich jak metoda AOM, Rancimat, z wynikami metod analizy termicznej. Parametry kinetyczne autooksydacji: energia aktywacji, czynnik przedekspotencjalny oraz stałe szybkości reakcji uzyskane w wyniku pomiarów przebiegających w warunkach nieizotermicznych pozwalają na przewidywanie szybkości utleniania lipidów w realnych warunkach ich przechowywania i eksploatacji. Drugim ważnym nurtem tych badań są pomiary aktywności lipofilowych przeciwutleniaczy naturalnych i syntetycznych. Celem jest znalezienie nowych bardziej efektywnych metod przeciwdziałania autooksydacji.

Stosowane metody badawcze: Analiza Termiczna, Skaningowa Kalorymetria Różnicowa (DSC), termograwimetria (TG), GC-MS.  


WPŁYW EFEKTÓW ROZPUSZCZALNIKOWYCH NA INHIBICJĘ PROCESU AUTOOKSYDACJI

Aktywność antyoksydantów, związków przeciwdziałających utlenianiu lipidów i białek jest silnie zależna od ich struktury oraz od środowiska w którym znajdują się cząsteczki. Badania efektów rozpuszczalnikowych mają na celu określenie wpływu polarności otoczenia na mechanizm działania antyoksydantów, na szybkość reakcji przeciwutleniaczy z rodnikami nadtlenkowymi oraz, ogólnie, na ich aktywność antyutleniającą. Badanymi przeciwutleniaczami są zarówno antyoksydanty naturalne, przykładowo takie pochodne fenolowe jak a -tokoferol (główny składnik witaminy E) lub polifenole (flawonoidy, kumaryna) oraz antyoksydanty syntetyczne.

Badania obejmują zarówno kinetykę procesu autooksydacji, wyznaczanie równowagi tworzenia wiązań wodorowych fenol-rozpuszczalnik, jak i wyznaczanie stałych kwasowości antyoksydantów.

Stosowane metody badawcze: HPLC, UV-vis, GC-MS, Stopped-Flow, FT-IR, pomiary ubytku tlenu za pomoca elektrody Clarka.  


PROPONOWANE TEMATY PRAC MAGISTERSKICH NA ROK 2007/2008:

1. Termoanalityczne badania aktywności antyutleniającej naturalnych fenoli w ciągłej fazie lipidowej.
2. Badanie wpływu pH na aktywność antyutleniającą flawonoidów.
3. Wpływ rozpuszczalnika na kinetykę reakcji rodnikowych związków posiadających grupę enolową.