Nastawianie miana kwasu solnego.

 

Przygotować 4 kolby stożkowe o pojemności 300 ml. W jednej z nich przygotować bufor porównawczy odmierzając odpowiednimi pipetami wielomiarowymi 2,7 ml roztworu octanu sodu o stężeniu 3,0 mol/l, 7,7 ml roztworu kwasu octowego o stężeniu 6,0 mol/l i cylindrem miarowym 80 ml wody destylowanej. Dodać 2 krople wskaźnika: oranżu metylowego. Do 3 pozostałych kolb odmierzyć czystą i przepłukaną roztworem węglanu sodu pipetą jednomiarową po 20 ml roztworu Na2CO3, cylinderkiem miarowym po 40 ml wody destylowanej i dodać po 2 krople oranżu metylowego. Czystą i przepłukaną roztworem oznaczanego kwasu biuretę napełnić tym roztworem, ustalić menisk na pozycji „0” i miareczkować kolejne roztwory węglanu sodu w kolbach stożkowych do uzyskania barwy roztworu identycznej z barwą roztworu porównawczego. Za każdym razem odczytać ilość ml zużytego kwasu solnego (z dokładnością do 0,05 ml) i wynik zapisać w zeszycie laboratoryjnym. Napisać jonowo reakcje przebiegające w czasie miareczkowania, stosowany wskaźnik oraz obliczyć na podstawie odważki Na2CO3 i średniej objętości HCl z miareczkowań (odbiegający wynik od 2 pozostałych należy odrzucić) miano (stężenie, z dokłladnością 4 cyfr znaczących) kwasu solnego. Obliczyć średnie miano przypadające na ten sam kwas, różnicę między średnim mianem i swoim własnym, obliczyć różnicę względną w %  względem miana średniego. Na pierwszej stronie zeszytu wpisać swoje miano, względne odchylenie od średniej i pokazać zeszyt asystentowi do sprawdzenia, następnie oddać do zaliczenia.

Uwaga! Przygotowany kwas jest potrzebny do pehametrycznego pomiaru wartości pH za pomocą elektrody szklanej. Ćwiczenie będzie odbywało się w małych grupach w sali 349.

Po zakończeniu miareczkowania wystawić czystą, podpisaną nazwiskiem, numerem z listy, numerem sali i symbolem „Zn” kolbę miarową na 100 ml na analizę cynku.