Nastawiania
miana HCl
Posługiwanie
się biuretą.
è Przygotowanie biurety do
pracy.
a)
sprawdzenie
czystości biurety
Podobnie, jak w przypadku
pipety, należy sprawdzić czystość otrzymanych biuret. Jeśli na ściankach
biurety pozostają krople wody należy ją umyć detergentem lub, jeśli jest silnie
zanieczyszczona – roztworem alkoholanu (uwaga, roztwór silnie alkaliczny,
należy używać rękawiczki), pamiętając, aby czas tej ostatniej operacji nie
przekraczał 10-15 minut. Należy zwrócić szczególną uwagę na dokładne odtłuszczenie
dolnej części biurety (pomiędzy kranem i wylotem), gdyż w przeciwnym przypadku
zatrzymuje się w tym obszarze powietrze, które potem trudno usunąć silnym
strumieniem roztworu nawet po otwarciu kranu na maksymalny jego wypływ.
b)
smarowanie
szlifu kranu biurety
Po umyciu biurety i ponownym
sprawdzeniu jej czystości należy lekko nasmarować kran smarem nanosząc bardzo
niewielką ilość w części początkowej i końcowej szlifu kranu i rozprowadzając
po szlifie poprzez kilkakrotne obrócenie kranu w biurecie. Należy pamiętać, aby
ilość smaru była naprawdę niewielka, gdyż inaczej jego nadmiar wydostaje się ze
szlifu do kanalika kranu i podczas miareczkowania może zostać przeniesiony do
wyloty biurety zatykając go i uniemożliwiając kontynuowanie miareczkowania.
c)
zamocowanie
biurety w statywie
Biuretę mocuje się w
statywie za pomocą łapy metalowej. Musi być ona zamontowana pionowo i na
odpowiedniej wysokości, aby miareczkowanie można było prowadzić jak
najwygodniej.
è Technika miareczkowania.
Po
odpipetowaniu próbek węglanu sodu do kolb stożkowych, odpowiednim rozcieńczeniu
i dodaniu wskaźnika należy przepłukać biuretę nalewając do niej kilkanaście
mililitrów roztworu titranta (HCl) przez mały lejek o wąskiej nóżce (aby nie
zatkać „światła” biurety, gdyż wtedy większość roztworu będzie wypływała po
zewnętrznej ściance biurety) przy otwartym kranie. Następnie nalewa się roztwór
titranta przy zamkniętym kranie, napełniając nim całą biuretę powyżej kreski
zerowej, WYJMUJE LEJEK, ustawia menisk na kresce zerowej i usuwa wiszącą
ewentualnie przy wylocie kroplę. Następnie podstawia się kolbę stożkową z
miareczkowanym roztworem i dodaje roztwór titranta na początku dość szybko,
zmniejszając szybkość dodawania w trakcie miareczkowania ustawiając odpowiednio
kran LEWĄ DŁONIĄ i mieszając cały czas roztwór w kolbie stożkowej trzymanej w
PRAWEJ DŁONI ruchem kolistym (okrężnym). Skala na biurecie znajduje się wtedy Z
PRZODU i możemy obserwować, jaką objętość titranta dodano.
UWAGA!!! Intensywne CIĄGŁE mieszanie ma na celu,
oprócz doprowadzenia do zachodzenia reakcji w całej masie roztworu, dzięki
czemu łatwiej uniknąć przemiareczkowania roztworu, również zapobieganie
wypryskiwaniu i utracie roztworu z kolby podczas miareczkowania.
Po osiągnięciu punktu końcowego (zrównanie barwy
wobec buforu porównawczego, gdyż punkt końcowy tego miareczkowania jest dość
„rozmyty”) następuje odczyt dodanej objętości titranta, który trzeba koniecznie
skonsultować z asystentem, aby nie popełnić błędu, wykonując taki odczyt po raz
pierwszy.
UWAGA! W celu przyspieszenia oznaczenia korzystne
jest wykonanie pierwszego miareczkowania „z grubsza” dodając szybko roztwór
titranta. Pozwala to na znaczne skrócenie czasu dalszych miareczkowań, gdyż 95%
przybliżonej objętości (osiągniętej przy pierwszym miareczkowaniu) można wtedy
dodawać przy całkowicie otwartym kranie biurety a dopiero pozostałe 5%
odpowiednio wolniej.
è Opis oznaczenia
Opis w części zeszytu, w której zaczyna się analiza ilościowa (połowa zeszytu), musi zawierać na prawej stronie temat oznaczenia („Oznaczanie miana HCl”), zwięzły opis wykonywanych podczas oznaczenia czynności (w punktach) oraz końcowy wynik liczbowy (oznaczone przez siebie stężenie HCl) oraz JEDNOSTKI (mol/l), zaś na lewej stronie wyniki miareczkowań, średnią z tych wyników (po odrzuceniu odbiegających) oraz odpowiedni wzór, na podstawie którego oblicza się miano kwasu z podstawionymi liczbami (uwaga na jednostki – jeśli masa odważki w gramach, to objętość titranta w litrach, a dla objętości wyrażanej w mililitrach masa odważki musi być przeliczona na miligramy). Za zgodne należy uznać te wyniki miareczkowania, kiedy objętości punktu końcowego różnią się najwyżej o 0,20 ml. Objętość titranta musi być odczytana z dokładnością 0,05 ml (połowa najmniejszej podziałki na skali biurety), a więc poprawnie podane są takie odczyty: 38,15 ml czy 38,40 ml czy 39,00 ml, ale nie 38,1 czy 39 ml.
è Podawanie wyniku
oznaczenia.
Na pierwszej stronie zeszytu należy podać wartość
miana kwasu uzyskanego przez siebie, średnią z oznaczeń wszystkich przy danym
stole, używających tego samego roztworu kwasu oraz błąd względny własnego oznaczenia (różnica miana własnego i
miana średniego, dzielona przez miano średnie, które traktuje się wtedy jako
wartość „prawdziwą” i mnożona przez 100%). Wartości oznaczonego miana i miana
średniego podajemy s dokładnością do CZTERECH cyfr znaczących, zaś błąd względny – z dokładnością do 0,1 %.