Odważanie węglanu sodu
Węglan
sodu jest pierwszą substancją wzorcową, dlatego w celu przygotowania roztworu o
znanym stężeniu należy odważyć dokładnie substancję i rozpuścić ją w ściśle
określonej objętości wody w kolbie miarowej. Należy przygotować czystą i
odpowiednio podpisaną kolbę miarową o pojemności 100 ml. Na wadze technicznej
należy postawić naczynko wagowe, nacisnąć przycisk „tara”, wsypać do naczynka 2
g wysuszonego Na2CO3. Następnie zważyć na wadze
analitycznej naczynko z węglanem sodu z dokładnością 0,1 mg Zapisać w zeszycie
laboratoryjnym:
Masa naczynka z Na2CO3 __________________
Masa naczynka po odsypaniu Na2CO3 __________________
Masa Na2CO3 __________________
Odsypać
delikatnie węglan sodu przez czysty i suchy lejek do kolby miarowej na 100 ml.
Nie wyjmować lejka z kolby. Uważać aby nie rozsypać substancji. Naczynko z
resztkami węglanu przywartymi do ścianek zważyć ponownie na wadze analitycznej
i zapisać wynik. Obliczyć masę węglanu sodu, zapisać wynik na 1-szej stronie w
zeszycie laboratoryjnym i dać do podpisania asystentowi. Wodą destylowaną z
tryskawki spłukać resztki węglanu z lejka do kolby. Dodać wody destylowanej do
ok. ¾ objetości kolby, wyjąć lejek i mieszać w celu rozpuszczenia
węglanu. Zamknąć kolbę korkiem i wstawić do szafki. Przed oznaczaniem stężenia
kwsau solnego dopełnić kolbę miarową dokładnie do kreski, zamknąć kolbę i wymieszać starannie roztwór przez
wielokrotne odwaracanie kolby do góry dnem i z powrotem.