Odważanie węglanu sodu

Węglan sodu jest pierwszą substancją wzorcową, dlatego w celu przygotowania roztworu o znanym stężeniu należy odważyć dokładnie substancję i rozpuścić ją w ściśle określonej objętości wody w kolbie miarowej. Należy przygotować czystą i odpowiednio podpisaną kolbę miarową o pojemności 100 ml. Na wadze technicznej należy postawić naczynko wagowe, nacisnąć przycisk „tara”, wsypać do naczynka 2 g wysuszonego Na2CO3. Następnie zważyć na wadze analitycznej naczynko z węglanem sodu z dokładnością 0,1 mg Zapisać w zeszycie laboratoryjnym:

 

            Masa naczynka z Na2CO3                                   __________________

            Masa naczynka po odsypaniu Na2CO3            __________________

            Masa Na2CO3                                                 __________________

 

Odsypać delikatnie węglan sodu przez czysty i suchy lejek do kolby miarowej na 100 ml. Nie wyjmować lejka z kolby. Uważać aby nie rozsypać substancji. Naczynko z resztkami węglanu przywartymi do ścianek zważyć ponownie na wadze analitycznej i zapisać wynik. Obliczyć masę węglanu sodu, zapisać wynik na 1-szej stronie w zeszycie laboratoryjnym i dać do podpisania asystentowi. Wodą destylowaną z tryskawki spłukać resztki węglanu z lejka do kolby. Dodać wody destylowanej do ok. ¾ objetości kolby, wyjąć lejek i mieszać w celu rozpuszczenia węglanu. Zamknąć kolbę korkiem i wstawić do szafki. Przed oznaczaniem stężenia kwsau solnego dopełnić kolbę miarową dokładnie do kreski, zamknąć  kolbę i wymieszać starannie roztwór przez wielokrotne odwaracanie kolby do góry dnem i z powrotem.