UNIWERSYTET
WARSZAWSKI U.W. Wydział Chemii, ul. Pasteura 1, 02-093 Warszawa
|
a właściwości fizykochemiczne mikroemulsji zawierających związki naturalne |
|
|
|
na semestr na tydzień |
|
|
|
Pokój: 114A Tel: 372 email: wilczura@chem.uw.edu.pl |
|
|
Zakład Dydaktyczny Technologii Chemicznej |
i kompetencje: |
|
Uzyskanie wiedzy na temat zastosowań kalorymetrii w badaniach zjawisk transportu i termodynamiki układów koloidalnych zawierających związki biologicznie czynne. |
|
|
Układy zdyspergowane. Pojęcie stanu koloidalnego. Podział koloidów. Metody otrzymywania i ogólna charakterystyka układów koloidalnych. Termodynamicznie trwałe układy dyspersyjne. Parametry strukturalne układów micelarnych. Budowa naturalnej błony komórkowej. Układy modelowe naturalnych membran: micele, odwrócone micele, pęcherzyki lipidowe, błonki płaskie. Podział, budowa i charakterystyka surfaktantów. Struktury surfaktantów w rozpuszczalnikach polarnych i nie polarnych. Kalorymetria a charakterystyka termodynamiczna mikroemulsji zawierających związki naturalne. Zastosowanie kalorymetrii w badaniach rozpuszczalności związków biologicznie czynnych w różnych układach modelowych naturalnych membran. |
|
|
Podstawy chemii fizycznej i biochemii. |
|
|
|
|
|
D. Schultze, “Termiczna analiza różnicowa” PWN 1974; W. Zielenkiewicz, “Calorimetry” Institute of Physical Chemistry of the Polish Academy of Sciences, 2005; L. Stryer, “Biochemia” PWN, Warszawa 1997; H. Sonntag, “Koloidy” PWN Warszawa, 1982; M. P. Pileni, “Structure and reactivity in reverse micelles” Elsevier, 1989; H-J. Butt, K. Graf, M. Kapel, “Physics and chemistry of interfaces” Wihley-vch, 2006. Aktualne publikacje ukazujące się w czasopismach naukowych. |